mandag, desember 22, 2008

Det er jul igjen

Nok et år nærmer seg slutten, men først er det jul!

Fra Desember08

Her i huset letes det fortsatt etter den store julekassen, men jul rundt oss blir det likevel. På søndag hentet vi treet i skogen. Fikk tilbud om å låne hagle slik at treet behørlig kunne skytes på rot, men jeg lot hagla stå og tok med frue, sag og øks. Da var redskapene samt kvalitetskontrollen sikret. Treet er fint det, men vi så selvsagt finere emner etterpå.  Men, som de sier på "The Julekalender", "let's save it for another episode".

Dette har vært et hektisk år. Mine barn vokser meg snart over hodet. En milepæl er forbi, jeg har ikke lengre barn på barnetrinnet, nå er det en ungdomsskoleelev og to gymnasiaster. En i tredjegym og en på pre-IB, 1.gym. Denne høsten hadde sistnevnte utvekslingsstudent fra Nederland på et ti dagers besøk her hjemme hos oss. Det var travle dager men mye liv i huset. Ellers står det mye om karakterer for gutta, de samler på de høyeste og er stolte av det.


Selv samler jeg på opplevelser. Dem har det vært mange av og det har blitt litt reising dette året.
Prekestolen i Pinsen, Canterbury i sommerferien og Chios i Hellas samt Sesme i Tyrkia i høstferien. Utover det har det blitt en rekke studie- og familiære turer til Oslo. Etpar av dem rene dagsturer blant annet til broders boklansering i september.
Husvedlikehold blir det mye av siden vi har etpar hus som trenger stell og omsorg. En regntung sommer gav oss anledning til å gjøre endel innendørs i Strømmen. Der fant vi tilbake til husets sjel i andre etasje. Vi avdekket flere gamle panel som kan hende er fra husets tidlige dager. Den mørke rødfagen som var på en av veggene er unik og den beholder vi som den er.
Huset på Stintetoppen har fått ny farge på kjøkkenet samt litt rundt forbi. Nå er det ikke fullt så grønt innendørs lengre.

Sommeren består selvsagt av besøk og fullt hus. Fikk lurt broder Peer ned på Kajakrace sent i august. Det var Arendal Kajakkrace i fem knops fart og mere til. Fornøyd med farta, men må bedre den til neste år.

Jobb og studier har det også blitt tid til i fullt monn. Jobber med syvåringer og får massevis av inpirasjon av dem. Jeg preger dem digitalt, dialogisk og gjennom musikken. Det er en syngende gjeng det er mye glede i. Skolen brant i nyttårshelga men vi klarer oss i restene av bygget selv om det er trangbodd. Hyggelig å sosialisere mere med de som jobber mest på ungdomstrinnet. 

Studiet er jeg halvvegs i og er fornøyd meg egen læring og utvikling(60 studiepoeng til, så nå er jeg kommet over 300-grensa). Det er faktisk gøy å skrive og det jeg har skrevet finner du på lenker på denne bloggen. 

Med min kjære har jeg det ypperlig. Hennes to har fartet endel rundt forbi, både til Tyrkia i embets medfør og til Tyskland på språkkurs. Nå jobber begge to og de trives med det.

Ha en god og velsignet julehøytid! Selv håper jeg på like gode skiforhold som vi hadde første søndag i advent!

Hilsen Frode

tirsdag, desember 09, 2008

UTLED4210 - Studiekrav

Gjennom et år med skriving leverte jeg inn min mappe med tre oppgaver og et refleksjonsnotat i desember 2008. 

Her er lenke til mappa (de 3 innleverte studiekravene) og her er lenke til alle oppgavene.

Innledning til refleksjonsnotatet
I dette refleksjons-notatet vil jeg begrunne valg av de studiekravene jeg leverer. Videre vil jeg analysere min egen læring og læringsprosess ut fra teori om læring. Jeg vil spesielt relaterer min egen læring sett i et sosiokulturelt perspektiv. Med basis i Vygotsky og Bakhtin vil jeg analysere hvordan jeg har utviklet min egen læring både individuelt og i samhandling med de to basisgruppene jeg har vært deltaker i. Jeg vil særlig fokusere på hvordan vi ved hjelp av artefakter som nettpraten «Skype» har klart å være mentorer for hverandre ved bruk av denne kommunikasjonsformen. Jeg er spesielt opptatt av dialogen og den betydning den har hatt på utviklingen av oppgavene vi har samskrevet som fellesdokumenter på Internett ved bruk av skriveverktøyet Google-docs. Før jeg går videre med begrunnelser for valg av studiekrav finner jeg det naturlig å beskrive denne samarbeidsformen i korte vendinger. Jeg vil også trekke inn andre betydningsfulle teoretikere i refleksjonen.

Vi lærer så lenge vi lever

Jeg er et lekende menneske som alltid er på jakt etter læring og utvikling. Jeg kan stille meg spørsmål om hvor jeg lærer best og har reflektert mye over det. På dette studiet tror jeg riktignok at jeg har lært mye via den kommunikasjonen vi har i «skype»-basisgruppa. Av og til tenker jeg «gjennom fingrene» og da opplever jeg at skrevne tanker får brynt seg på skarpe sinn fra de trygge medstudenter i basisgruppa. Jeg er dessuten en person som har høy skår på bruk av både visuelle og taktile sanser, så for meg å kunne lære ved bruk av artefakter og visuelle bilder er lang bedre enn å høre på en forelesning hvor det er mye visuell støy. Ikke det at vi ikke har hatt utmerkede forelesninger, det har vi hatt både på Blindern og i Canterbury. Men, det er det å kunne kna på noe fysisk som appellerer til meg. At vi kan være sosiale selv om jeg sitter i en utmerket lenestol med min lille mininotebook på et skrivebrett i fanget og samtidig skue utover et stor hav som rammes inn av horisonten i det fjerne, er en god metafor på at bakenfor horisonten ligger nytt land skjult av jordkrumningen. For å finne dette landet må en ut på en reise – kunnskapsreisen!

1. Refleksjonsnotat 
Innledning 6  Artefakter i bruk, vi lever da i en delingskultur 6  Aner jeg Bahktin og det dialogiske 7  Vygotsky i praksis 8  Valg av studiekrav 9  Studiekrav som forblir på skrivebordet 10  Vi lærer så lenge vi lever 11 Litteratur 12 

2. Studiekrav 1 - 4211  Den flerkulturelle skolen 15 
Hvor er språket gjemt? - Elevens indre stemme 15 Identitetdanning 16 Hvordan kan teoretikerens stemme hjelpe meg videre? 20 Prioritering må til 21 Kan jeg treffe noen tiltak? 21 Konklusjon 22 Litteratur 24 

3. Studiekrav 2 – 4212 (ikke innlevert)  
Abstrakt 25 Min identitet, blir den til gjennom andre? 26 Hjelp, jeg søker lederstilling i skolen! 27 Hva ville Bakhtin og Bourdieu sagt? Om klassikernes betydning for lederidentitet og læring 29 Bakhtin og dialog 29 Habitus, felt og kapital – jobbintervjuer som grunnlag for identitetsdanning 30 Selve vår eksistens er dialogisk i sin natur 32 

4. Studiekrav 3 – 4212 – (IKKE INNLEVERT) 
Du må lese for barnet ditt! Pappa, les om krigen. 36 Empirien i undersøkelsene 36 Endringer i norske prestasjoner 37 Fra 17 - 22 % i gruppene evnenivå 0 og 1 37 15-åringene forstår ikke det de leser, tar man grep for å endre dette? 38 Om hvordan en tenker tenker seg skolen i morgen 39 God leseopplæring tar aldri slutt 41 Konkluderende bemerkninger og refleksjoner 42 Litteratur 44 

5. LESERINNLEGG  Du må lese for barnet ditt! Pappa, les om krigen. 45 

6. Studiekrav 4 - UTLED 4212  
Skoleeiernivåets betydning for styring av læring og utvikling av skoler 48 Teoretiske perspektiver; En kvalitativ analyse av skoleeiers perspektiv på styring av utdanning 48 Hvordan tenker en undervisningssjef om styring og utvikling? 50 Teoretiske perspektiver på styring av utdanning 51 Analyse og tolkning 53 Oppsummering 54 Litteratur 56 

7. Studiekrav 5 – 4212 IP  
Abstract 58 The concepts of democracy and inclusion 58 Inclusion and democracy in Norwegian schools 60 Leadership for inclusion and democracy 62 Conclusion 63 References / literature:

torsdag, oktober 23, 2008

Duften av Chios og forføreriske teppehandlere i Cesme

En høstdag i slutten av september kan bli innledningen på nye spennende bekjentskaper.

Chartret fly fra Gardemoen kan bli en fin innledning til rask forflytning fra startsted til en er vel installert og etablert i ferieboligen. Flyplassen på Chios er så liten at selv et privat jet ikke kan bringe deg fortere fram. Bekvemlig er det også at drosjer bringer deg dit du skal på under ti minutter.

Chios

Rett utenfor verandadøren ligger Chios-stredet med utsikt mot Tyrkia i øst og dersom det ikke er for mye dis, øyene Samos i syd. Det er relativt stor kommersiell handelstrafikk gjennom stredet slik at det alltid er handelsskip å se, eller spennende farger fra lanterner om natta akkompanert av gresshoppenes høystemte lyder. At marinaen ligger like nedenfor gjør at man kan følge de lokale fiskernes daglige gjøremål fra sidelinja. Her er mange værbitte fjes og faste blikk og alltid et smil og en liten hilsen til oss som oser av nordmenn og norske oljepenger lang vei, det skal vi merke andre steder seinere.

Resten leser du på min egen reiseblogg [klikk her]

fredag, juli 25, 2008

IP-studiet i Canterbury - billedsiden

To my friends not speaking Norwegian - I'm going to make a summary, but now pictures tells more than 1000 words. Anyway, I have had a great time here in Canterbury and you have all given me a great opportunity to learn more about myself as well as any other issues we have discussed these past two weeks.

Her er bilder fra Canterbury og omegn (klikk på bildet så får du se flere bilder)

IP-studiet i Canterbury


Jeg har vært så heldig å bli plukket ut til å ta den internasjonale delen av masterstudiet ved Canterbury Christ Church University denne sommeren. Nå er jeg her. Vi har allerede hatt to dager med introduksjon og en prøvende start med forelesninger på ulike nivå. Det er spennende å ha en dialog med medstudenter fra Tyrkia, Spania, England og Irland.
Vi føler oss nok mest på bølgelengde med dem fra Nord-Europa, både språklig og kulturelt, men det er mange likhetstrekk uansett! Jeg koser meg, nyter vakker utsikt og blir inspirert i et intellektuelt miljø!

IP_Erasmus Student life


Forelesningene er varierte og det dukker stadig opp gilde måter å gjøre ting på. Noe som virkelig imponerte meg var ideen med tankekart og deretter en quiss med repetisjonsspørsmål! De er avbildet. Litt hallejujastemning blir det også tid til i forelesningssalen, men stor sett sitter vi norske med hver vår laptop, dvs at hodet blir skjult av skjermen, men bak skjermen skjer mye krativt. For å illustrere ulike artifakter har jeg lagt noen av disse skriveverktøyene oppå hverandre! Palmen øverst, så kommer en 10''pc, mens underlaget er en ordinær 15'' pc.


Her finner du et lydsatt billedshov, mere finner du på denne lenke til Youtube.

Fritidsaktiviteter og turer
Maten er et britisk kapittel med varm mat tre ganger om dagen. Fare for at jeg må justere beltespennen etterhvert. Men maten er god og de klarer å variere den til en viss grad.
Det er selvsagt obligatorisk å avlegge Pubene et besøk på kveldstid. Bitter er dovent og godt etter min smak. Guinnes er mørkt og godt, det serveres til og med utmerket vin, men det er dyrere enn ølet. Disse pub-rundene kan være utfordrende, når det er minst 10 forskjellige tappekraner å velge mellom så skjønner man hva som er kultur på denne øya. For meg er det uoppnåelig å smake på alt hva kommer ut av disse kranene.



Vår første fridag ble en kombinasjon av shopping og strandliv. Vi dro ned til rutestasjonen og kjøpte dagbillett til 5pund -on and off the hole time. Jeg tok en rundtur ned opp til nordkysten av halvøya, men hadde flere stopp før jeg traff igjen de andre. Stoppet var på PC-World og jeg sitter nå med en nydelig liten 10" PC som jeg har store forventninger til. Med dagens lave pund-pris samt en grei taxfri-ordning blir det en PC til 2/3 av prisen for tilsvarende i Norge.
Tar man en rundttur for å se på severdighetene, kommer man ikke engang ut av campus før historien inntar en. Campus ligger på et gammel kloster og campus er innrammet av høye murer rundt hele campus. Inne i campus ligger det ruiner og rosinen i pølsa er naboen, den berømte 'The King's School'. Dette er Englands dyreste kostskole og den har et eget uniformsutsalg nede i byen som er et kapittel for seg selv, dessverre er den stengt for sommeren, men den representerer 'Harry Potter-world' på genuint og ekte vis.

Sightseeing in Canterbury


Østersfestival i Whitstable

Etter å ha opplevd både trange bygater og boligstrøk sett fra 2-etasje på bussen, kom jeg da endelig til Whitstable. I det uendelige menneskehavet trodde jeg det skulle bli problematisk å finne de andre, men dengang ei! Tilfeldighetene ville at de sto 10 meter fra meg!

Østersfestivalen er en stor sak og BBC dekker den med flere filmteam, de spilte til og med inn et matprogram på festivalen. Søte småjenter hadde i oppdrag å fotografere flest mulig for så å legge ut stemningsbilder på web-radiosiden de representerte.
Jeg kom til lavvann, men det steg raskt, bare på en kort svømmetur hadde noen briller vi la igjen en meter fra vannkanten kommet under vann da vi var ferdige med badet. Det ble ingen Østers på meg, men Jeffery var svært tilfreds med de han kjøpte til 5 pund stykket sammen med spesialølet som var del av tilbehøret.
I en fair tradebutikk hadde jeg veldig lyst på en panamahatt, men det er visst bare eldre herrer som bruker det, så da får det bli noen år til jeg kjøper det!

I dag søndag går turen til Dover og det ser jeg virkelig fram til

Casle of Dover

Litt om det faglige
Jeg må oppriktig si at det er et privilegium å få være med på dette opplegget. Utrolig berikende å ta del i noe det er lagt så mye energi i i forkant. Dette forarbeidet gjør at jeg opplever mange "høydare" i form av ypperlige forelesere og gode samtaler. Jeg må framheve professor Robin som er den lokale verten. Han har som oss valgt å bo på campus og han tar seg virkelig tid til å bli kjent med oss alle. Når vi i samtalens løp kommer inn på oppgaver etc. så kommer han med gode forslag til hvem vi skal kontakte. Det kaller jeg god veiledning. Om Eli og Fred Carlo fra UiO er det bare lovord å komme med, de er her for oss.
Selv om vi går mot et mer enhetlig Europa, i alle fall på sikt, så er det alltid interessant i slike settinger som jeg er i å se hvor mye som er likt, men dog også hvor mye som er forskjellig.
Vårt hovedtema er "Inclusion" - det er videre brukt enn det norske begrepet det er naturlig å oversette til. "Inclusion" oppnår vi ved å løse problemene der de er uten å fryse noen vekk. Det fins mange grelle eksempler på det, men det er vel mest nærliggende å hente fram Londons problemer med unge drapsmenn. De blir puttet direkte i fengsel og det er vel neppe den rette løsningen. Problemet vil ikke stoppe av den grunn. Hva skolen kan gjøre med det vil jeg komme tilbake til, men svar vil vi kanskje allerede få til mandag (fjerde dag) hvor vi skal ha stjerneforelesere som vil utdype begrepet "inclusion"



http://picasaweb.google.com/frode.stiansen/IPStudietICanterbury

fredag, mars 21, 2008

Påsken som ble hvit

Våren forsvant og her er vinteren igjen på visitt!
Paaske08


Da ble det snø igjen og hvilke mengder! Kram tung snø i våtbeltet her i sør.

Det har vært en påske med alle slags værforhold. Jeg har vært fire turer på sjøen i kajakken. Paddlet i is og paddlet i bølger fra tre kanter. Surfet på hekksjøen til båter og truffet min far mens han seilte årets første seiltur på fjorden. Nå sitter jeg med gnagsår etter tindebestigningen av Uglebonuten (136 moh)

Påsken startet med dugnad på Granestua sammen med Vemund. Det var mye folk og mange vaffler som ble stekt. Nå står høytiden for tur med Langfredagsmesse i St.Fransickus kirke og påskenatts virgilie i samme kirke. Det er meldt kaldt vær 1.Påskedag, så kanhende blir det årets første skitur.

Under påskenattsmessen (virgilien) ble et burmesisk ektepar og deres eldste sønn døpt og fermet. Tradisjonen tro påskenatt ble de kledd i hvite dåpsdrakter etter dåpen.

Det ble skitur 1.påskedag i 50 cm nysnø og nyoppkjørte løyper i terrenget rundt Granestua. Berømmes skal frivillige løypemannskaper som hadde trosset fridager og skapt flotte forhold for dem som ville finne fram skia. Det var gjort en kjempejobb. Tung snø hadde ført til mange trevelt og løypemannskapene hadde brukt motorsaga flittig. Takk til dere!

torsdag, mars 20, 2008

Konvertering av videosnutter

Har jobbet noen dager med visning av videosnutter mm i Windows (XP) og Linux. Jeg har beskrevet framgangsmåter ved å følge denne lenka.

Resultatet av arbeidet ble kort fortalt:
Linux-plattformen kan man vise de aller fleste former for videoformater og får både lyd og bilde i standardprogrammene. Riktignok sliter disse i forhold til å få lyd i 3gp-formatet (formatet mange mobiltelefoner bruker til sine videoer). 3gp-filer vises uten lyd i Mplayer og andre filmframvisere med unntak av Realplayer som viser film med lyd. (Her er bakt inn codecser som ikke er tilgjengelige i andre visere for Linux).
Linux har et greit konverteringsprogram, Mencoder, som setter sammen flere videosnutter til en film/video og endrer fra mange ulike formater til AVI. Dette programmet klarer ikke å få til konverting av lyd i det overnevnte 3gp-formatet.
Jeg konkluderer med at Mplayer egner seg til det meste, men det er lurt å ha RealPlayer installert for det man ikke får vist i Mplayer.

Windows (XP)

Her er det lurt å bruke Mplayer for windows, den tar de fleste formater, spesielt dem som er bearbeidet/konvertert til andre formater i Linux, her sliter nemlig Windows mediaplayer. Konvertering av filer skjer i Prism og her kan man gjøre det meste, konvertere til de fleste kjente formater også MOV som brukes i Apple-produkter (Mac). Jeg kombinerer Linux og Windows. Lager AVI-format av 3gp-filer (med lyd) i Windows og bearbeider dem til en fil i Mencoder (Linux). Da slipper jeg å bruke andre filmprogrammer som lager videofilmer som nærmer seg gigabyten i størrelse.

Har man en windowsmaskin og en Linuxmaskin kan man gjøre alt!

Videosnutten under er tatt med en Nokia 6100 i 3gp-format konvertert over til avi i programmet Mencoder. Videoen er uten lyd siden jeg sliter med rett codec til FFmpeg og Mencoder! (20.mars 2008)



tirsdag, februar 19, 2008

Vinterferie

Ispaddling og vaardag i februar

Det er vinterferie og mange milde grader. Kajakken har vært på vannet 3 ganger allerede. Fredag traff jeg Atle fisker og vi paddlet sammen til Sandvigen fyr. Havet var flatt og det var utmerkede forhold. Jeg hadde planlagt å paddle rundt Hisøya, med østavind og is hindret meg i å komme over Hølen.
Slik var det ikke på lørdag, da var det vestavind og isen hadde samlet seg ved Strømmen bru. Jeg holdt meg nær land og paddlet gjennom ei råk og brøt meg gjennom en tynn isskorpe før jeg hadde åpent vann resten av turen. Noen guttunger var ute i en stor sjekte og de lekte isbryter, det skulle jeg få merke seinere på turen.
Med god vind i ryggen kom jeg meg rundt Hisøy og møtte isgangen guttungene hadde satt i gang. Det ble slalom mellom isflakene til jeg kom meg tilbake til Strømmen og brygga der. Bildene illustrere godt forholdene.
Men for en naturopplevelse, den er av de skjeldne og kan bare oppleves de skjeldne gangene en har sjanse for det.
Mandag hadde jeg en flott to-og-enhalvtimer tur ut Nidelva, gjennom kanalene ved Fladeborg og rundt Jerken. På vei hjem møtte jeg en annen paddler som hadde en tur rundt Hisøya. 60-åringen var sprek som bare det og spadde godt på!

Tirsdag hadde vi en flott spasertur på Tromøya. Gikk i havgapet ved Hastensund og fikk noen fine bilder fra en liten grotte helt nede i vannkanten - spektakulært! (Det vokste blåskjell innerst i i grotta!)

Ellers er det bilder fra Krokus og snøklokker på Stintetoppen. I Strømmen er ikke blomstene kommet så langt, men det spirer der også.

For flere bilder fra turen er det bare å kikke på illustrasjonsbildet øverst på denne sida.

søndag, februar 17, 2008

Fri programvare på norsk


Jeg har satt opp en Kubuntu-maskin (Linux). Framgangsmåte og erfaringer vises på denne lenka.

torsdag, januar 03, 2008

Brannen på Birkenlund skole 1.nyttårsdag 2008


Dessverre viste brannens fane seg på Birkenlund seint på kvelden 1.nyttårsdag. Jeg ble tidlig varslet av en kollega som igjen var varslet av en av foreldrene.

Fra huset på Stintetoppen kunne jeg se rødskjæret over brannstedet og røyken som drev mot Tromøya.

Det ble dårlig med søvn den natta. Fikk melding om at det fortsatt brant kraftig litt over midnatt. Tankene gikk til alt som var planlagt og alt som var nedlagt av innsats på arbeidsplassen. Hodet var fullt av tanker rundt hva jeg hadde av ting som jeg kunne miste og som da måtte erstattes.

Nattas tanker gikk til alle barna som ville miste et viktig holdepunkt i deres hverdag. Hva hvis de mistet skolen sin? Hvordan skulle vi da møte dem og gi dem tro på framtiden? Hvordan planlegge de neste ukene og månedene i midlertidige lokaler? Hva med alt elevarbeidet? Rett før jul sendte vi riktignok hjem mange dem, men rundt omkring på skolens vegger henger elevarbeid elevene har gledet seg over å lage og gledet seg over å vise fram til andre. Ville vi miste dette, eller .....?

Jeg går alltid rundt og dagdrømmer og planlegger. Hvordan kan vi få til en minneverdig framføring fra en scene var en av tankene. I gymsalen med scenen hadde jeg funnet fram og klargjort utstyr jeg knapt visste vi hadde. Jeg gledet meg til å ta i bruk gammelt lysutstyr i forbindelse med 'sanglinger' og morgensamlinger. Elevene fortjener at vi tilrettelegger for at deres framførelser på scenen blir best mulig.

Videre tenkte jeg på alt en har bidratt til i form av utstyr en har samlet sammen og donert til skolen. Ville jeg miste alt dette, ville det bli flammenes rov, eller ville det berges?

Jeg tenkte på fotografier av kulturhistorisk art som henger på veggene. Hadde jeg sett dem for siste gang? Ville alle klassebildene med alle historiene forsvinne for god?.

Heldigvis klarte brannvesenet å hindre brannen å spre seg til klasserommene. Vinden gikk i riktig retning og brannvesenets kunstige brannmur stoppet brannen og den nøyde seg med å ta kroppsøvingsanlegget og kontorfløyen til ungdomstrinnet.

Da vi kom på jobb på morgenkvisten var brannen slukket, brannbilene kjørt vekk og kun NRK med sin utskremte reporter var på skoleplassen sammen med rektor.

Barnetrinnet stod, ungdomstrinnets klasseromsfløy stod, mens kroppsøvingsanlegget var sterkt ødelagt. Kontorfløyen til ungdomstrinnet var uten sitt karateristiske flate tak.
Vi fikk gå i brannruinen da dagslyset kom. Det var en våt og illeluktende opplevelse. Overraskelsen var allikevel stor da vi gikk gjennom garderober og gymsalen. Flammene og røyken hadde ikke nådd gulvet, snarere konsentrert seg om tak og vegger. Rart var det å se gardinene som hang der fortsatt, litt annen kulør enn tidligere, men de hang der uten å vitne om nattas inferno.
Vått var det, vannet rant fortsatt nedover vegger og fløt utover golvet. Nede i kjelleren var bassenget forvandlet til et romersk dampbad, men vannstanden var den samme som før jul. På ungdomstrinnets personalrom hadde lærernes toaletter endret farge fra tidligere hvite til gråsvarte. Drenasjonsrørene fra taket vitnet om sterk varme. Ellers var kontorene uten synlige tegn til flammene, brannen hadde herjet over betongtaket og ikke slått gjennom taket nedover.

Mine dystreste tanker ble ikke til en realitet. Vi kunne glede oss over minimale ødeleggelser utover selve brannruinen. Barnetrinnet hadde minimale røykskader og litt ozon i lufteanlegget ville nok ta bort resten av røyklukta.

Nå to dager etter brannen har vi hatt vår første skoledag for barnetrinnet. Ungdomstrinnet er permitert fram til mandag men vil kunne ta i bruk de fleste av klasserommene allerede neste onsdag.

Vi har vært gjennom et stort drama ingen drømmer om å oppleve. Vi har vært heldige og fått beholde mestparten av vårt skoleanlegg. Det vil bli litt trangbodd en tid framover men det tror jeg er bra for den sammenslåtte skolen som har slitt med å framstå som en fire år etter sammenslåingen.