Kjærlighet ved første blikk! Er det snakk om det verdslige begrepet "god kjemi", eller er det rett og slett et paradigmeskifte innenfor padling.
Tenk deg å sette seg ned i noe så smalt som 43 (42,8) smale centimeter og så kunne sitte der med åra over hodet og føle deg trygg og i god ballanse. Det er mitt førsteinntrykk av kajakken. Setet var som skapt for min rumpe og mine 90 kilo pluss. Jeg har riktignok alltid padlet, men aldri racere - mest til og fra seilbåten/brettet eller ut til skjæra.
Vajda orca training |
Klikk på bildet over for flere bilder av surfskiet
En annen kar som har like refleksjoner som meg rundt kajakken er Jonathan Sanders, tidligere Australsk mester i padling. Han har skrevet denne bloggen om Orca Surfski; http://www.surfski.info/reviews/item/1287-review-a-paddlers-opinion-of-the-vajda-orca.html Riktignok viser han en lettere utgave, men jeg har presis like erfaring i båten som han. På Facebook er det en fin billedlenke som viser prototypen av min versjon: http://www.facebook.com/media/set/?set=a.455270563934.243624.35862673934
Kort fortalt testet jeg kajakken og sammenliknet den med en Stellar Surfski. Jeg satt meg ned i Stellaren, padlet en kort runde og gikk tilbake til Orca'en. I Orca'en satt jeg som i en sofa, det opplevde jeg ikke i Stellaren. Det var bare å 'gi på' i Orca'en, ny åre for anledningen i tillegg, ingen heft.
Den første testen
Avtalte med selger Gorm i Gullpadleren at jeg skulle hente kajakken i forbindelse med NM i Maraton og de samtidige mosjonsløpene Nesøya Rundt og Vestfjordløpet. Det endte med at jeg ble utfordret til å padle Nesøya rundt på 9 km. Det gikk nå greit til tross for ekle side bølger på den første leggen. Snittfarten ble på rundt 11km/t og det er jeg fornøyd med i en ny kajakk på jomfrutur. Et annet pluss var at jeg ikke sovna i beina slik jeg har for vane i havraceren min. Der har jeg slitt med setet/sitsen hele tida og bein som dovner når jeg gir gass.
Vel hjemme i Arendal har jeg hatt snittfart på 12,4 over 2,5 km. Jeg har padlet meg rundt Hisøya og jeg har padlet på Elva (Nidelva) nesten opp til Rykenefossen. Alt går greit, også vind fra ulike kanter. Kan man bedre ha det? Mine treningskamerater foretar små testturer og en av dem er ekspert på entring av båten fra vannet. Han gjør det på sekunder. Pulsen er nok fortsatt litt høyere enn normalt på mine turer, men jeg har nå hatt langtur i 10kms fart med puls i 70-80%-sonen. Båten glir så lett at det ikke kreves mye energi i fremdriften.
Litt om båt, utstyr og forbedringspotensiale
Jeg liker utrolig godt roret, sparkebrett og pedaler. Båten styres utrolig presist uten at man krenger slik jeg har opplevd det i både Think og Stellar surfski. Roret er utrolig presist og båten går utrolig beint framover. En drøm for dem som liker å henge på bølgen slik vinneren av kvinneklassen i Nesøya rundt gjorde, jeg padlet forbi og hun slapp aldri.
Finshen på båten er førsteklasses. Solid håndverk tvers igjennom.
Hvor ligger så utfordringene? Jeg hadde sett at man hadde et selvlensingssystem slik man har i laserjoller. Siden det er en slags brønn under der lensehullet kommer ut, skulle det la seg ordne å lage et effektivt lensesystem som holder brønnen tom for vann selv ved relativt beskjedne hastigheter.
En annen utfordring er vann i sittebrønnen. Der fins dreneringsløsninger som har vært utprøvd med hell i andre båter. Ellers er jeg fornøyd med fotstroppene, fungerer utmerket og sparkebrettet gjør jobben og vel så det.
Sist men ikke minst er det en utfordring å unngå gress og tang i roret. Har sett at det lages såkalte "Weed deflector" som man limer fast rett i forkant av roret. Dette burde forøvrig være standardutstyr i padlebutikker.
Båten selges av gullpadleren.no og det hadde vært gøy med flere på sjøen.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar